18-11-2022 2 min. Rinie van Haren

Tip 1 van SAARS!

Hoe kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken

Wanneer je van de een op de andere dag besluit alles anders te gaan doen, kun je op voorhand al weten dat dit heel lastig wordt. Door stap voor stap kleine dingen aan te passen, zul je merken dat je uiteindelijk een minstens zo groot resultaat bereikt en daarnaast is het natuurlijk ook veel gemakkelijker en haalbaarder! Om deze reden leggen wij graag uit hoe je met een paar simpele tips een gezondere keuze kunt maken.

Dat niet elk product even gezond is weten we allemaal, maar hoe kun je dit op het etiket zien? Wat zijn de dingen waar je op moet letten en hoe vergelijk je producten?
Allereerst zegt deze tabel niks over de ingrediƫnten van een product, alleen over de voedingsstoffen die erin zitten. Wil je dus weten of er suiker toegevoegd is? Check dan de ingrediƫntenlijst. Over 2 weken meer uitleg hierover!

Een voedingswaarde tabel heeft een aantal verplichte onderdelen. Zo worden de hoeveelheden energie (kcal/kJ), vet, eiwit, koolhydraten, vezels en zout vermeld. Dit gebeurt altijd standaard per 100 gram. Door de waardes van vergelijkbare producten te vergelijken, kun je een keuze maken welk product het gezondste is.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen om op te letten:

De hoeveelheid verzadigde vetten, kies voor het product dat deze zo min mogelijk bevat.
Wanneer je te veel verzadigde vetten binnen krijgt, heeft dit een nadelig effect op je viscerale vet. Dit kan op langere termijn zorgen voor kwaaltjes als een te hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol of problemen met je suikerhuishouding.

Kies voor een product met veel eiwitten

Naast dat eiwitten de bouwstenen van je spieren zijn, zorgen ze er ook voor dat je lang verzadigd bent. Je krijgt dus minder snel weer trek als je voldoende eiwitten eet.
De hoeveelheid vezels moet zo hoog mogelijk zijn.
Vezels zorgen ervoor dat je darmen lekker functioneren en voorkomen obstipatie. Vergelijk je een product? Kies dan voor degene met de meeste vezels.

De hoeveelheid zout moet zo laag mogelijk zijn

Zonder dat we het in de gaten hebben, krijgen we vaak te veel zout binnen. Door bewust te kiezen voor producten met zo min mogelijk zout, bescherm je je gezondheid.

Zie hieronder een voorbeeld van de Wasa crackers. Bij de crackers hieronder kijken we voornamelijk naar de vezels en de hoeveelheid zout. Wat je ziet is dat de volkoren variant meer vezels bevat dan de goudbruin variant en dat ze qua zout vergelijkbaar zijn. In dat geval kun je het beste kiezen voor de volkoren variant.

Benieuwd naar meer gezonde tips en/of recepten?
Kijk op www.saars.nl of volg @Saarsvoeding op Social Media


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.