06-01-2023 1 min. Rinie van Haren

Waarom teelt Thijs biologisch?

Door Nicole Megens

De lente is toch wel de mooiste tijd in het Land van Maas en Waal. Het seizoen met al haar prachtige bloesems van de appelbomen die met grote regelmaat door cineast Jos Kruisbergen op beeld vastgelegd worden. Zo ook in 1998. Wat je van een afstand niet kunt zien, is dat de appels van Thijs Banken biologisch geteeld worden. Van huis uit heeft Thijs dit al meegekregen:

‘Ik teelt biologisch, omdat ik geen chemische middelen wil gebruiken. En wil laten zien dat het kan.’ Om biologisch te telen gebruikt Thijs alleen stalmest; een natuurproduct. Tussen de oude hoogstambomen door dartelen de kalfjes. En ondertussen ontwikkelen de bloesems tot heerlijke appels. Deze zijn wat harder, doordat ze minder explosief groeien door de biologische teelt. Als je Thijs om advies vraagt, is zijn antwoord duidelijk:

‘De Nederlandse fruitteelt moet zo snel mogelijk overstappen op de biologische teeltwijze.’ De ministeries kunnen daar ook aan bijdragen door de consumenten te informeren en te wijzen op de gezondere keuze: biologisch fruit is misschien minder mooi, maar wel lekker en gezond. Deze korte reportage is te zien op www.2bg.nl.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.