07-07-2023 2 min. Rinie van Haren

Dag van Leeuwen, feest voor alle leeftijden

Tekst en fotografie: Rinie van Haren

Als de kramen met een grote diversiteit aan koopwaar goedgevuld als een sierlijk lint door de Zandstraat staan opgesteld, komen de eerste bezoekers al naar het centrum. De eerste zondag van juli is al voor de 25ste keer een Leeuwense feestdag voor het hele gezin.

Na tien maal een Nacht van Leeuwen is het nu al 25 keer de Dag van Leeuwen. En ook deze keer is er weer van alles te beleven. op het kerkplein kunnen jongeren het met laserguns tegen elkaar opnemen aan de binnenlant van een enorm luchtkussen. Er staan diverse kermisattracties en dweilorkest De Klepzeikers kom je tegen als rondtrekkend feestorkest. Op het grote mobiele podium op het Dorpsplein speelt de band Don't Look Back. 'Ik kan haast niet stil blijven staan bij deze muziek', lacht een rijp belegen mevrouw terwijl ze heupwiegend van de een op de andere voet stapt.

Enkele sportieve auto's die vooral snel ogen staan er om aandacht te trekken voor de stichting Opkikker. Verschillende verenigingen promoten hun club. Gym- en Turnvereniging Fortis geeft diverse demonstraties en Seniorenvereniging 50+ verkoopt loten ten behoeve van eigen activiteiten. 'We zijn erg tevreden, alle loten zijn verkocht', aldus de tevreden voorzitter Jan Baartmans.

Op het feestterrein naast De Wiel beklimt de coverband SLAMM het enorme podium en laat zich - evenals voorgaande jaren - van zijn beste kant zien en horen. Wat een muzikaliteit en show. En voor de derde achtereenvolgende dag wordt het grote publiek bestrooid met feestelijke noten, ditmaal van het Feestteam. Het Maas en Waalse duo Frank en Stan, dat in heel Nederland en ook daarbuiten bekend staat als beste feestact, weet ook in Lauwe de sfeer flink op te stoken.

DJ Mike weet net als de avond ervoor de juiste snaar te raken zodat het publiek niet hoeft in te kakken. En als dat toch nog ergens zou gebeuren is er altijd nog Henk van de Ven die als Lauwse artiest het prachtige lijstje van artiesten compleet mag maken. Aan hem de eer om het muziekprogramma af te sluiten met covers en eigen werk. Een heuse fanclub moedigt Henk aan om alles uit de kast te halen voor de finale van de zilveren Dag van Leeuwen.

Nog even lachen, een laatste drankje en dan zit het erop. Wat een weekend en wat een saamhorigheid. Trots en voldaan dat in deze woelige wereld van korte lontjes en landen waar het er dramatisch aan toe gaat, er in zo'n klein dorp nog zoveel ruimte is voor plezier en gezellig met elkaar omgaan.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.