07-07-2023 3 min. Rinie van Haren

Wiellawaai opende op vrijdag grootser dan ooit

Tekst en fotografie: Rinie van Haren

Waar de eerste avond van Wiellawaai door de jaren heen verschillende hernieuwde programmeringen kende, was de opening van de jubileumeditie dit jaar grootser dan ooit tevoren. Zonder tekort te doen aan de eerdere Goud-van-Oud avonden en de DJ-edities, was de programmering er dit jaar één uit de top van Nederlandse populaire muziek.

Terwijl rond de klok van 9 Dj Ronn Laam de eer heeft het publiek wat op te warmen stroomt langzaam het publiek binnen, of heet het nu buiten? Al is het geen zomerse dag geweest, toch is de temperatuur op het feestterrein aangenaam te noemen. Het festivalterrein doet in beginsel bij velen wat onwennig aan. Na zoveel jaren in de vertrouwde grijs-witte tent is het even zoeken naar een plekje en een routing over het terrein, maar het went snel en het zicht op het podium is geweldig. Onze eigen kroegbaas en zanger Marinus oogt ontspannen maar zal toch even verrast zijn door het enorme podium en grote veld dat voor hem ligt, als hij eenmaal op het podium staat, voor een veld dat inmiddels al flink is gevuld met bezoekers vanuit de hele regio maar ook vanuit alle windstreken van het land. Marinus weet zich inmiddels gesteund door een grote groep fans en vele bekenden die al snel meezingen met de nummers die hij laat horen op zijn thuiswedstrijd. De muziek van DJ Ronn Laam is vanavond als het cement dat de voegen tussen de artiestenblokken die hij op de welbekende vakkundige wijze opvult.

Blik op Beneden-Leeuwen heeft vooraf aan het optreden van de eerste hoofdact van Wiellawaai de playlist kunnen inzien. Als de band Di-Rect is aangekondigd, neemt drummer Jamie Westland plaats achter zijn indrukwekkend drumstel. Nederlands bekendste gitarist Frans van Zoest alias Spike, neemt zijm rode gitaar ter hand. De basgitarist met originele voornaam Bas van Wageningen, gitarist Paul Jan Bakker en zanger Marcel van Veenendaal komen op en zetten de hit 90s Kid van vorig jaar in. Met het nummer Hibernation gaat het pas echt vlammen, letterlijk. De gasprijs doet er even niet toe want vlammenstralen verlichten de Lauwse hemel en het publiek warmt nu echt op. Na Times are changing en You and I komt het favoriete nummer van velen en ditmaal ook van mij.

Marcel zet de tovenaarshoed af die hij tot dan droeg en legt de zonnebril ernaast. Hij krioelt een paar keer flink door zijn enorme haardos en loopt de catwalk op. Hij brengt zijn felicitaties over aan de organisatie voor het zilveren jubileum en vraagt om een groot applaus voor bestuur, vrijwilligers en iedereen die zich voor en achter de schermen inzet voor het welslagen van deze avond. 'Jos, deze is voor jou. Maar ook voor iedereen die hier aanwezig is.' Als dan Soldier On klinkt, bekruipt bij velen het kippenvel. Verlichte mobieltjes deinen mee op de ballad en er wordt volop meegezongen. Komt het omdat dit nummer zo onlosmakelijk met de coronaperiode is verbonden of is het gewoon een steengoed nummer? Dat laatste is het zeker. 'Born again', 'OMG it's happening' en Young ones' worden uitgevoerd met een geweldige lichtshow. Het plaatje is zoals je mag verwachten. Ook voor wie niet voor Di-Rect kwam of voor hen die niet meteen van deze muziek houden is de show een lust voor oog en oor. En dat is niet in de laatste plaats ook toe te rekenen aan Story Event Engeneering uit Alphen die een geweldige professionele en flexibele partner is voor Wiellawaai en Dag van Leeuwen.

Als Kraantje Pappie het immense podium betreedt is de zaterdag al even begonnen. En dat betekent dat Alex van der Zouwen, zoals zijn originele naam is, de aanvang van zijn 37ste verjaardag in Lauwe viert. Natuurlijk kunnen hits als Feesttent niet uitblijven, al is er dit jaar geen feesttent te vinden. Maar ook 'Pompen', 'Traag' en 'Ik heb je nodig' zijn hits waarop het publiek volledig uit zijn dak gaat. Nog even terug naar DJ Ronn en dan zit de eerste avond van Wiellawaai er toch echt op. En da's misschien maar goed ook want er staat het publiek nog een tweede avond te wachten die zonder twijfel inspannender zal worden.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.