01-09-2023 4 min. Rinie van Haren

DijkenSport weer in de lift

'Dankzij de Dijken' heeft het Land van Maas en Waal sinds 2000 een hardloopevenement: de DijkenLoop. Het idee hiervoor werd geboren na de verhoging en verfraaiing van de dijken langs de Maas en de Waal tussen 1996 en 2000. 'Dankzij de Dijken' dus. In al die jaren is Dijkensport uitgegroeid tot een geweldig driedaags programma met diverse sportonderdelen en vermaak.

Programma van zaterdag

Start van het weekend is vrijdagavond 1 september om 18.00 uur met de tijdrit MTB. Bijna 30 jonge wielrenners zullen een uitdagende tijdrit fietsen, waarbij ook de Dijk over wordt gestoken en het parcours verder in de uiterwaarden zal gaan.

Na dit spektakel zal de colorrun voor middelbare scholieren plaatsvinden. Starten in een wit t-shirt en aan het eind zeer kleurrijk over de finish komen.

Zaterdag is altijd de drukste dag. Te beginnen met de Bourgondische onderdelen. Bijna 1.000 fietsers gaan zaterdag van start om de 45 of 65 km. te fietsen. Dit jaar wordt ook een stukje Brabant aangedaan. Dus met de pont de Maas over en weer terug.

Dit jaar zullen ruim 2.050 wandelaars meedoen aan de 6, 12 en 18 km bourgondische wandeltochten. De routes zijn dit jaar verlegd richting Wamel om ook eens een ander deel van onze gemeente te bezoeken.

Dus ruim 3.000 deelnemers (10% meer dan in 2022) die op meerdere plekken een hapje en een drankje zullen nuttigen. Dat betekent dat er een groot aantal stop -en rustplaatsen geregeld moeten worden. En dat verzorgt ieder jaar met heel veel enthousiasme de bouwploeg van het Bourgondisch wandelen en fietsen. Deze vrijwilligers zijn de hele donderdag en vrijdag in de weer om alles op de juiste plekken te krijgen en ook daar op te stellen. Dit is een ploeg die vaak op de achtergrond acteert, maar ontzettend belangrijk is. Dit wordt door de organisatie enorm gewaardeerd. Om 08.30 start met koffie en een appelflap (zie foto) en dan aan de slag.

De vrijwilligers van de bouwploeg.

Verder vindt op zaterdag vanaf 11.00 uur de obstakelrun plaats met de afstanden 4, 6 of 8 km. Hier gaan de echte diehards proberen om zo snel mogelijk dit prachtige parcours met vele hindernissen te bedwingen.

Programma van zondag

Op zondag 3 september hebben we 300 hardlopers voor de 3 afstanden. Halve marathon 105, 10 km. 119 en 6 km. 75. Dit is ongeveer 15% meer als vorig jaar. De start van de halve marathon is om 09.30 uur, de 10 km. Start om 10.00 uur en de 6 km om 10.10 uur.

Voorafgaand zijn om 09.00 en 09.15 uur de jeugdlopen met in totaal 135 fanatieke kinderen die misschien al dromen van een carrière van bijv. Femke Bol.

Na de hardlooponderdelen organiseren we voor de 3e keer het NK me-moveren over een afstand van 36 km. (6 rondjes van 6 km.) Hiervoor hebben zich 28 me-moveraars opgegeven. Op hetzelfde parcours kunnen de wat minder fanatieke me-moveraars aan een toertocht mee doen van 24 km.

Genieten

En daarnaast is het natuurlijk nog volop genieten, na de geleverde prestaties, op het altijd gezellige Wielplein. Gezellig de dag evalueren met een drankje en een hapje en leuke muziek. De horeca is hier in handen van carnavalsclub de Braoiers, die dit al jaren voor DijkenSport verzorgen.

Het is dit jaar de 22e editie. Jammer van de 2 corona jaren anders hadden we volgend jaar al onze jubileum editie kunnen vieren. Wij als organisatie zijn in ieder geval heel verheugd voor 3.750 deelnemers dit mooie weekend te mogen organiseren.
Dit jaar hebben we het nog gered met het vinden van voldoende vrijwilligers, die ons behulpzaam zijn. Wij kunnen geen evenement organiseren zonder vele extra handjes. Denk je, dat is misschien ook wel wat voor mij om mee te helpen op 1 van de 3 dagen, meld je aan voor editie 2024 via info@dijkensport.nl.

De weersvooruitzichten zijn goed en dat zal zeker bijdragen aan een feestelijk weekend samen met deelnemers en toeschouwers. We zien jullie toch ook weer dit weekend?

Bestuur, commissie leden en vrijwilligers van DijkenSport.

Samenvatting Programma 2023

Vrijdag 1 september
Pax Color Obstakelrun (jeugd 12 t/m 19 jaar)
MTB Tijdrit (jeugd 7 t/m 15 jaar)

Zaterdag 2 september
Bourgondisch Fruitwandelen (6 km, 12 km en 18 km)
Bourgondisch Fruitfietsen (45 km en 65 km)
DijkenSport Obstakelrun (4 km, 6 km en 8 km)

Zondag 3 september
DijkenLoop (halve marathon, 10 km, 6 km en jeugdlopen)
Me-Moveren (NK en toerversie)

Tijdens het hele weekend is het gezellig vertoeven op het sfeervol ingerichte Wielplein waar je terecht kunt voor een hapje, een drankje en een dansje!

Voor overige informatie kijkt u op www.dijkensport.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.