25-03-2022 2 min. Rinie van Haren

Braoiersloop beleeft eerste lustrum

Het tweedaagse wandelevenement De Braoiersloop kan na twee jaar van onderbreking eindelijk weer van start. Dat zal gaan gebeuren op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Theo van Gelder heeft met zijn team weer mooie routes weten samen te stellen "om de wandelaars te laten verrassen over de mooie weidse vergezichten, prachtige rivieren, slingerende dijken en karakteristieke dorpen in het Land van Maas en Waal."

Voor de vijfde maal op rij wordt de Braoiersloop georganiseerd door carnavalsvereniging de Braoiers. Mede-organisator Van Gelder vertelt: "Er is een groepje mensen binnen onze vereniging die heel graag wandelt. Het is dus maar goed dat carnaval in de winter valt want anders zouden zij voor dat wandelen geen tijd hebben."

"Jaarlijks wordt in juli de Nijmeegse Vierdaagse gewandeld, wij houden onze loop daarom altijd in juni. Het past precies in het wandelseizoen en is een goede voorbereiding voor die Vierdaagse. En dat merken we bij veel wandelaars. Die zien onze tocht als een soort meerdaagse proeve van bekwaamheid."

Bij de eerste editie deden ongeveer 315 wandelaars mee. In 2017 werd dat aantal fors overschreden en wandelden 410 deelnemers mee. "De tocht van zaterdag 23 en zondag 24 juni start en eindigt bij ons honk in de Korte Brouwersstraat 15 in Beneden-Leeuwen. Er zijn verschillende routes uitgezet en alle routes zijn weer anders dan voorgaande edities."

De deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 3½, 15, 30 en 40 kilometer. Elke afstand heeft z'n eigen starttijd. Het is mogelijk om voor een herinnering te lopen.

De Braoiersloop is een officiële wandeltocht, erkend door de Koninklijke Wandel Bond. De tochten voeren de deelnemers over paden, wegen en dijken van het gebied Maas en Waal. Van Gelder: "Iedereen die van wandelen houdt, kan meedoen. We hebben bewust gekozen om ook wat kortere afstanden aan te bieden. We vinden het erg leuk om ook mensen de kans te geven die graag een wandeling maken maar niet zo ver kunnen of willen wandelen. Ook voor gezinnen zijn die minder lange afstanden favoriet. Het is wel de bedoeling dat iedereen om vijf uur in de middag weer binnen is."


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.