13-01-2023 2 min. Rinie van Haren

Nieuwe Prins moet knokken voor zijn positie

Het best bewaarde geheim van Lauwe was ook nu weer reden voor de meeste Braoiers en Braoierinnekes om te gissen naar wie er dit jaar het Braoiersrijk zullen gaan aanvoeren tijdens de carnavalsperiode die voor ons ligt. Maar voordat een nieuwe prins ten tonele zal verschijnen moet eerst afscheid worden genomen van de langstzittende prins uit de geschiedenis van De Braoiers. Meer dan 1000 dagen waren Prins Herald d'n Enigste en Funkenmarieke Ilja de voorgangers in de meest turbulente carnavalsperiode die achter ons ligt.

De vriendengroepen van Herald en Ilja zorgden voor een verrassende aftocht. Maar na de pauze verscheen Herald opnieuw op het toneel. En nu om vooral zijn onvrede te uiten over zijn aftreden. 'Ik hè nie ins un Reut gehad', liet de teleugetselde ex-prins aan het publiek weten. Maar president Jan liet zich niet van zijn stuk brengen en probeerde over te gaan tot de presentatie van de nieuwe prins. 'Die zal ervur motte vechte. Ik daag 'm uit. En de winnaar is de prins van 2023', zo dreigde Herald en trok de bokshandschoeenen aan. Voor de nieuwe prins leek er weinig anders op te zitten dan de strijd aan te gaan. Nooit eerder in de geschiedenis van De Braoiers moest de nieuwe prins der Braoiers het in een handgemeen opnemen tegen zijn voorganger. Het treffen werd beslecht in het voordeel van Prins Guido die met Funkenmarieke Romy aan zijn zij dit jaar alle Braoiers en Braoierinnekes mag voorgaan tijdens de carnavalsfeesten.

Na de installatie van het nieuwe paar werden ook twee nieuwe raadsleden aan de carnavalsclub toegevoegd. Felicitaties waren er van burgemeester van Neerbos die met humor liet weten dat hij zowel achter de voormalige als de nieuwe prins stond. Vele carnavalsvrienden uit de wijde omtrek waren naar de Rosmolen gekomen en kregen de gelegenheid om Prins Guido en Funkenmarieke Romy te feliciteren. De Kikvorsche uit Altforst, De Plekkers uit Alphen, De Roefelbus uit Boven-Leeuwen, 't Veergat uit Wamel, De Torenuilen uit Puiflijk en De Oellebolle uit Lauwe wisselden over en weer onderscheidingen en brachten cadeaus mee.

Daarna werd het podium vrijgemaakt voor de bevriende carnavalsvereniging uit Kranenburg die met een grote delegatie meteen de sfeer nog een paar tandjes opschroefden. Een prachtige gardedans en zelfs een raadsledendans werden voorgeschoteld. De receptie die daarna plaatsvond ging nog enkele uren duren. En nu maar hopen dat er weer carnaval zonder enige belemmering gevierd kan worden.


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.