29-09-2023 2 min. Rinie van Haren

Verhalen in steen onthullen oorlogsgebeurtenissen - deel 3

In een drieluik wordt de komende weken een tipje van de sluier opgelicht over de Herdenkingstegels die intussen al zijn gelegd. Op liefst 15 locaties in ons dorp zijn Herdenkingstegels te zien waar in de Tweede Wereldoorlog zich een gebeurtenis heeft afgespeeld.

In deze derde en laatste aflevering staan we stil bij de gebeurtenissen aan de Waterstraat. Op de hoek van de Waalbandijk met de Waterstraat staat een statig gebouw dat in een ver verleden dienst heeft gedaan als pastorie. Later is dit gebouw decennia lang ingericht als behandelcentrum voor de verslavingszorg. Op deze locatie verscheen van 21 op 22 september 1944 een groep Engelse parachutisten. Wat zij daar deden en hoe dat verder ging wordt duidelijk bij het lezen van het bijbehorende verhaal of het beluisteren ervan als u de QR code scant die op de Herdenkingstegel staat die op deze locatie komt te liggen.

Stichting 4 Mei Herdenking was aanvankelijk van plan om in het jaar 2020, het 75 jaar dat bevrijding gevierd zou worden, herdenkingszuilen te plaatsen die onderdeel zouden uitmaken van een wandeltocht. Tijdens die wandeltocht zou dan bij de tijdelijke zuilen een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht. Maar covid-19 dwarsboomde die activiteit. De organisatie liet zich het idee niet ontnemen en werkte verder aan het plan dat leidde tot de 15 Herdenkingstegels die nu permanent in het dorp liggen in het straatwerk. De Provincie Gelderland, de gemeente West Maas en Waal en diverse gulle sponsors hebben bijgedragen aan het tot stand komen ervan.

Voor heel veel informatie over herdenkingen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog kijkt u op www.benedenleeuwenherdenkt.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.