14-10-2022 2 min. Rinie van Haren

Herdenkingsroute officieel geopend

Tekst: Rinie van Haren Fotografie: Markeon

In Beneden-Leeuwen liggen vanaf nu herdenkingstegels op vijftien verschillende locaties die in de Tweede Wereldoorlog van betekenis zijn geweest, zoals de evacuatie, meistaking van 1943 en oorlogsfrontmaanden. Op zaterdag 8 oktober werd de herdenkingsroute onder grote belangstelling op indrukwekkende wijze geopend.

Na ontvangst met koffie werden alle belangstellenden en genodigden gevraagd plaats te nemen op het museumplein. Naast veel nabestaanden was er ook belangstelling vanuit het dorp, onder andere door verenigingen. Gé van Hees heette iedereen welkom namens het samenwerkingsverband van Oldskool Lauwe, de vereniging voor actieve 50-plussers, museum Tweestromenland, stichting 4 Mei Herdenking en de gemeente West Maas en Waal. Wilma Willems nam even de gelegenheid om ook het museum onder de aandacht te brengen. Leo Lemmers heeft een groot aandeel gehad in het tot stand komen van deze herdenkingsroute, maar dat hij daarbij veel hulp heeft gehad, maakte hij duidelijk met dankwoorden aan Hein Moulin en de overhandiging van een attentie aan Betsie de Kok, Carin Willemsen, Theo van Dodewaard en Martijn Stensen.

Wethouder Rob Reuvers nodigde even later Hans Rossen en zijn zoon Wim uit om de banner te ontdoen van het rode doek. Op de banner staat tegel 8 afgedrukt, die op de plek is gelegd nabij De Twee Linden en het verhaal vertelt van Wim Rossen. Een mortiergranaat, afgeschoten van de overkant van de Waal, raakte de bovengrondse elektriciteitsdraden. Scherven van de uiteenspattende granaat raakten Wim toen hij achter het stuur van de vrachtwagen zat, die werd aangetrokken. Zoon Hans was destijds 8 jaar, ontsnapte aan de aandacht van moeder en buurtgenoten toen het gebeurd was. Ter hoogte van de molen zag zoon Hans twee vrachtauto’s achter elkaar staan. Hij liep erheen en zag het rechterportier openstaan. Vader lag schuin achter het stuur, dodelijk getroffen.

Nadat Hans en zoon Wim Rossen de onthulling hadden verricht, nam onverwacht en onaangekondigd Hans Rossen het woord en vertelde zijn getuigenis uit die tijd. Ondanks dat dit niet in het programma was gepland, was dit indrukwekkende verhaal de kers op de taart van dit officiële gedeelte, zo besloot Leo Lemmers de bijeenkomst. En daarna was er voor iedereen de gelegenheid om de herdenkingsroute geheel of gedeeltelijk te gaan beleven. Theo's Treintje was er voor deze speciale gelegenheid om de genodigden langs de locaties te laten gaan.

Vanaf nu is iedereen van harte uitgenodigd om de herdenkingsroute langs de vijftien tegels te wandelen of te fietsen. Een plattegrond met daarop de 15 locaties is verkrijgbaar bij MFA De Rosmolen. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.benedenleeuwenherdenkt.nl


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.