01-05-2020 2 min. Rinie van Haren

Herdenkingskrant dit weekend in de bus

Door Rinie van Haren

De 4 mei herdenking kan door de gestelde maatregelen rond het coronavirus geen doorgang vinden maar dat betekent geenszins dat er niet herdacht kan worden. De stichting 4 Mei Comité Beneden-Leeuwen heeft in allerijl het geplande programma aangepast. Er komt een filmpje dat op maandag 4 mei om exact 20.00 uur exclusief via Blik op Beneden-Leeuwen te zien zal zijn en gewijd is aan de herdenking. Bovendien komt er een fraaie Herdenkingskrant 2020 uit die huis-aan-huis verspreid zal worden rond 3 mei. De stichting 4 Mei Herdenking heeft hier veel werk van gemaakt en draagt ook zorg voor de verspreiding.

** ##Twintigste herdenking**

Maar liefst twee mijlpalen waren er de reden van dat dit jaar de 4-Mei Herdenking speciale aandacht zou krijgen. Het zou de twintigste herdenking worden sinds de oprichting van het 4-Mei Comité en bovendien is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.
Elk jaar verschijnt er in een kleine oplage een Herdenkingskrant waarin het gekozen thema voor dat jaar veel aandacht krijgt. Die edities werden dan bij de herdenkingsplechtigheid uitgedeeld aan alle aanwezigen. Omdat enkele weken geleden al duidelijk werd dat de herdenking niet zou kunnen doorgaan volgens de gebruikelijke traditie werd er besloten een uitgebreidere krant samen te stellen, waarin het thema voor dit jaar ‘Zij kwamen nooit meer terug’ veel aandacht zou krijgen. Een team van redactieleden heeft de afgelopen weken in hoog tempo gewerkt aan een speciale uitgave die voor deze gelegenheid huis-aan-huis zal worden verspreid.

##Brochure

Samen met de Herdenkingskrant zal er ook een fraaie brochure worden verspreid die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met de Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers (BOSS) en de gemeente West Maas en Waal. Deze brochure vertelt inhoudelijk over de rol van de Stoottroepen in de Tweede Wereldoorlog in onze regio en de verbinding die ons dorp nog altijd heeft met de Stoottroepen.

##Alternatief

Er is een presentatie samengesteld die online te zien is op maandag 4 mei om exact 20.00 uur via Blik op Beneden-Leeuwen. De link staat elders in deze nieuwseditie onder de titel 'Thuis stilstaan bij 4 mei'. Zo hoopt de stichting 4 Mei Herdenking Beneden-Leeuwen belangstellenden toch in de gelegenheid te stellen stil te staan bij de oorlogsslachtoffers.

De voorpagina van de Herdenkingskrant 2020


Als eerst op de hoogte?
Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief en je bent als eerst op de hoogte van het laatste nieuws.